Home Page

Articole
Moda
Coafuri, frizuri
Make-up, manichiura
Barbati cu stil Tatuaje, piercing Intra pe forum Contact

;
 • wer Berbec (21.03 - 20.04)
  wer Taur Taur (21.04 - 21.05)
  we Gemeni Gemeni (22.05 - 21.06)
  Gemeni Rac Rac (22.06 - 22.07)
  wre Leu Leu (23.07 - 22.08)
  Gemeni Fecioara Fecioara (23.08 - 21.09)
  Gemeni Balanta Balanta (22.09 - 22.10)
  Gemeni Scorpion Scorpion (23.10-21.11)
  Gemeni Sagetator Sagetator(22.11-20.12)
  Gemeni Capricorn Capricorn(21.12-19.01)
  Gemeni Varsator Varsator (20.01-18.02)
  Gemeni Pesti Pesti (19.02 - 20.03)
Berbec


Indice de masa corporala

Berbec

EINSTEIN - ARTICOLE CELEBRE


La inceputul secolului al 20-Iea mecanica clasica a lui Newton s-a dovedit a fî neputincioasa sa explice unele descoperiri. Inca Lomonosov presupunea ca toate corpurile sunt compuse din atomi. Dar atomii sunt prea mici, nu-i poti vedea. Faptul acesta i-a facut pe unii oameni de stiinta sa se indoiasca de existenta lor. Ce-i drept, existenta atomilor o confirma miscarea brouniana,  descoperita in 1827 de botanistul englez R. Braun.
Einstein a pus capat acestor indoeli. EI a demonstrat, ca miscarea brouniana se supune unor legi stricte care veneau nu numai sa confirme existenta reala a atomilor, ci sa faca posibila si determinarea marimii lor.
Despre aceasta era vorba in primul sau articol.

Albert Einstein

Alta piedica, de care se lovisera fizicienii, consta in caracterul dual al naturii luminii (corpuscular si oscilational).
In cadrul experientelor lumina se manifesta in mod diferit: de obicei, sub forma de unde, insa in anumite cazuri comportaria ei poate fî explicata doar inchipuindu-ne din particule minuscule - cuante sau fotoni.
Einstein a lamurit in ce mod cuantele de lumina, cazand pe suprafata unui corp, o fac sa emita alte particule -electroni. Articolul in care el scria despre lucrul acesta avea doar citeva pagini, insa el a sugerat oamenilor de stiinta si inginerilor cai pentru crearea multor minuni ale tehnicii: de la cinematograful sonor si televiziune pina la neobisnuitele surse de lumina, denumite lazere. Mai tirziu,  pentru acest al doilea articol i-a fost decernat Premiul Nobel.

Dar cel mai mare renume i l-a adus al treilea articol. De pe timpul lui Galilei si Newton invatatii stiau ca o piatra aruncata inainte dintr-un carucior in miscare zboara mai repede decit o piatra aruncata inapoi, fiindca in primul caz viteza caruciorului se adauga la viteza pietrii, iar in al doilea - se scade din aceasta. Toate corpurile de pe pamint se supuneau acestei legi atit de simple. Experientele, pe care le faceau savantii pentru a masura viteza luminii,  punea de fiecare data in fata lor noi intrebari. Teoria lui Einstein denumita de el mai tirziu teoria relativitatii, a raspuns la multe intrebari, ce pareau de pina atunci de nerezoIvat. Viteza luminii e in totdeauna una si aceasi fiind egala cu 300 mii km pe secunda.

Daca viteza vreunui corp atinge viteza luminii, atunci miscarea lui nu se mai supune legilor lui Newton ci legilor descoperite de Einstein. Teoria relativitatii nu e usor de inteles. Insa pentru orice fizician din zilele noastre ea e tot atit de necesaraca si tabla inmultirii pentru un elev.

Al patrulea articol al lui Einstein nu avea decit trei pagini, dar ele au deschis omenirii calea spre folosirea energiei atomice.

 
Alte articole din categoria DIVERSE
Inventii care au schimbat lumea
Nostradamus - profet sau sarlatan
Lenjerie Intima

2

 

 

Copyright 2007-2008 © HBM. All rights reserved.
SePoarta.ro - Einstein | Articole celebre | Citate Einstein